Met kennis over recyclen is het net als bij alle andere kennis: om bij te kunnen dragen aan sociale en politieke verandering, moet het eerst worden verspreid. Door ons uitgebreide advieswerk zorgen we dat duurzaamheid in de politiek en het bedrijfsleven de nodige aandacht krijgt en leidt tot concrete maatregelen om hulpbronnen te sparen. Zo adviseren we onder andere de federale overheid over richtlijnen voor de verwijdering van afgedankte elektrische apparatuur en over wetgeving inzake afvalstoffen. Een ander voorbeeld van onze betrokkenheid is onze actieve deelname aan de Resource Commission van de Duitse federale milieucommissie (KRU), die tot doel heeft meer gewicht te geven aan het behoud van hulpbronnen in Duitsland en de EU. De mate waarin we ons met deze taak identificeren, blijkt niet alleen uit de expertise die we hebben ingebracht, maar ook uit onze medewerkers. Bij het KRU worden we vertegenwoordigd door algemeen directeur Herwart Wilms. Daarnaast is de heer Herwart Wilms voorzitter van de commissie voor het grondstoffenbeleid binnen het landelijke verband van de Duitse industrie (BDI), ook is hij adviserend lid van de raad van bestuur van VDI, het centrum voor resource-efficiency. Dit is een adviesorgaan dat bedrijven helpt te produceren op een meer materiaal- en energiezuinige manier. Ook hier zien wij het als een eervolle en verantwoordelijke taak om onze kennis en expertise in te zetten voor meer duurzaamheid, en dat doen we graag.
Samen met natuurbeschermingsorganisatie NABU en diverse andere bedrijven heeft REMONDIS in 2012 de Allianz Ressourcenschonung (alliantie voor behoud van hulpmiddelen) opgericht. Het doel van de vereniging is zowel bedrijven als nationale en internationale politici te overtuigen van de noodzaak van hulpbronnen besparende maatregelen en het creëren van passende randvoorwaarden. Het is een feit dat de economische groei en de vermindering van het verbruik van hulpbronnen nog steeds veel te veel met elkaar concurreren. De bescherming van hulpbronnen - bijvoorbeeld door meer efficiëntie of het sluiten van interne materiaalkringlopen - heeft een enorm economisch potentieel voor bedrijven.
De volledige gemeenschappelijke verklaring van de Allianz Ressourcenschonung als PDF
Door de Allianz Ressourcenschonung geformuleerde stappen (uittreksel)
Betrokkenheid van de circulaire economie
Koerswijziging in de economie
Koerswijziging in de politiek
Onze medewerkers zijn actief in tal van brancheverenigingen, maar ook in milieuverenigingen en milieubeschermingsorganisaties. Eén doel van deze brede betrokkenheid is optreden als bemiddelaar tussen soms tegenstrijdige standpunten. Door onze tweeledige functie als commercieel bedrijf enerzijds en als actor in naam van duurzaamheid anderzijds, kunnen we een goede bijdrage leveren aan het objectiveren en vinden van compromissen bij geschillen. Bovendien helpt een oriëntatie die verder gaat dan specifieke belangen ons om discussies op gang te brengen die relevant zijn voor de samenleving als geheel. Een studie uitgevoerd door het NFA-instituut in 2014 kwam bijvoorbeeld tot de conclusie dat in Duitsland 95 kg meer recyclebare materialen per inwoner per jaar uit afval kan worden teruggewonnen. Om dit onderwerp meer in de sociale en politieke focus te plaatsen, hebben we een vervolgstudie laten uitvoeren door het onafhankelijke instituut CUTEC. Daarin zijn de enorme gevolgen voor de bescherming van het klimaat gedocumenteerd die exploitatie van het berekende potentieel aan hulpbronnen zou hebben. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien op een cijferspel, maar het is zeker relevant. De druk op politici om een doelgerichte recyclingwet tot stand te brengen wordt uiteindelijk groter.
Meer over de onderzoeken van INFA en CUTEC in het hoofdstuk Recyclingmogelijkheden
De tijden zijn veranderd. Terwijl de afvalverwerkingsindustrie vroeger medeverantwoordelijk was voor milieuverontreiniging, levert zij vandaag de dag een belangrijke bijdrage aan het behoud van hulpbronnen en de bescherming van het klimaat. Het is belangrijk voor ons om deze weg consequent voort te zetten en op verantwoorde wijze het voortouw te nemen als het gaat om milieubescherming. Hieronder valt ook onze actieve betrokkenheid bij projecten zoals de KlimaExpo.NRW, een initiatief van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen. Om dit volledig en op een georganiseerde manier te kunnen doen, hebben we Klimaschutz durch Kreislaufwirtschaft e. V.’ (klimaatbescherming door circulaire economie) in het leven geroepen. Het doel van dit initiatief is om vanuit de afvalbeheersector tot milieu- en klimaatbeschermingsmaatregelen te komen. Hoe succesvol we hierin zijn, blijkt wel uit het feit dat drie projecten van REMONDIS - recycling van bioafval in het district Coesfeld, het onderwijsproject ‘DIE WERTSTOFFPROFIS’ en de milieudienst in Lünen - al erkend zijn als officiële KlimaExpo.NRW-projecten. Daarnaast is het branche-initiatief ‘Klimaschutz durch Kreislaufwirtschaft’ officieel partner van KlimaExpo.NRW.
Meer over dit initiatief op klima-kreislaufwirtschaft.de
Meer over KlimaExpo.NRW en bekroonde projecten van REMONDIS in hoofdstuk Kennisoverdracht
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen