Vanwege de volle pot! Wanneer het om koffiedrinken gaat, hebben steeds meer mensen het liefst hun eigen apart gebrouwen kopje. Wereldwijd worden in keukens van particulieren en bedrijven per minuut 12.300 aluminium koffiecapsules gebruikt. En dat worden er alleen maar meer. Maar koffiecapsules winnen niet alleen terrein als het gaat om de voorkeur van consumenten. Ten opzichte van andere koffiesystemen bieden ze daadwerkelijk ook voordelen qua duurzaamheid. Vooral wanneer de capsules in hun geheel worden gerecycled. Aluminium, het materiaal waaruit de capsules grotendeels bestaan, is uitermate geschikt om in de materiaalkringloop te worden teruggeleid en heeft als recyclinggrondstof een uitstekende klimaatbalans. Voldoende reden voor REMONDIS om ons in te zetten voor de consequente terugwinning van koffiecapsules. En wel in de vorm van een speciaal inzamelings- en verwerkingsconcept. Het resultaat is een door ons met financiële ondersteuning van koffieproducent Nespresso ontwikkelde installatietechnologie, om aluminium capsules in hun geheel te recyclen. Het concept wordt in de hele Benelux toegepast – dus in België, Nederland en Luxemburg.
Aluminium is een zogenaamd non-ferrometaal. Voor de productie van primair aluminium uit mineralen is bauxiet nodig. Een zeldzame natuurlijke grondstof, waarvan de winning veel schade aan het milieu veroorzaakt. Bovendien is de productie van aluminium uit bauxiet zeer energie-intensief. De verhoudingen zijn anders wanneer het lichte metaal uit schroot wordt geproduceerd. Het energieverbruik is dan 20 keer lager. Bijgevolg wordt er ook een veelvoud minder schadelijke CO2 uitgestoten. Wanneer men er dan nog rekening mee houdt, dat aluminium in principe steeds opnieuw zonder verlies kan worden gerecycled, is al snel duidelijk waarom wij bij REMONDIS zo veel waarde hechten aan het recyclen van aluminium. Het is eenvoudigweg een schoolvoorbeeld voor duurzaamheid in de praktijk.
Voor aluminium capsules geldt hetzelfde als voor elke andere soort afval: uitgangspunt voor het recyclen is dat dit per soort gebeurt. Om dat voor de capsules te laten slagen, werd een uitgebreid inzamelingssysteem geïntroduceerd, waarvan wij de volledige logistiek voor onze rekening nemen. De capsules kunnen door de gebruiker zowel in Nespresso Boutiques als bij speciale inleverlocaties worden afgegeven. Ook kunnen lege capsules via de pakketdienst worden teruggestuurd.
De eigenlijke recycling van capsules vindt plaats in een speciaal daarvoor ontwikkelde installatie in Nederland – in de buurt van de grens met Duitsland. Als eerste worden de aluminium capsules van de kunststof deksels en koffieresten ontdaan en schoongemaakt. Vervolgens wordt het materiaal geperst of gesmolten en rechtstreeks doorgegeven aan de aluminiumverwerkende bedrijven. Als waardevolle gerecyclede grondstof voor het maken van nieuwe producten.
En wat gebeurt er met de verwijderde koffieresten? Natuurlijk worden ook die verwerkt. En maar liefst drie keer. Daarvoor hebben we een fermentatie-installatie inclusief een daarop volgende composteringsstap. Met behulp van deze installatie maken wij van het koffiedik stroomafwaarts biogas, compost en CO2-meststoffen.
Ambitieuze doelen: met onze hulp heeft Nespresso in de landen van de Benelux 100 procent recyclingcapaciteit bereikt.
Ook in Duitsland kunnen Nespresso-capsules in Boutiques van het bedrijf worden ingeleverd en zo uiteindelijk in onze verwerkingsinstallatie terechtkomen. De meeste capsules volgen in Duitsland echter een ander traject, dat wat minder bevorderlijk is voor recycling. Ze komen terecht in de recyclington – in veel gebieden ook nog Gele ton genoemd – een inzamelsysteem wat in deze vorm alleen in Duitsland bestaat en dat vooral bedoeld is voor de inzameling van verkoopverpakkingen van kunststof en metaal. Dus koffiecapsules van aluminium – en dus ook die van Nespresso – horen hierin thuis. Omdat er echter niet puur per soort wordt ingezameld, moeten ze vervolgens weer eerst van de andere materialen worden gescheiden, om daarna gericht voor aluminiumrecycling te kunnen worden gebruikt. Een omweg die zich men als het om duurzaamheid gaat beter kan besparen. Want elke stap extra vormt een horde op de weg van 100 procent recycling die Nespresso voor ogen heeft.
Nespresso-capsules bij de fabrikant inleveren en niet zelf weggooien – voor recycling de meest directe weg.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen