Met Ecodesign, ook wel milieugerichte ontwikkeling genoemd, wordt het volgende bedoeld: het principe om producten zodanig te ontwerpen en vervaardigen dat ze een zo klein mogelijk effect, idealiter helemaal geen effect hebben op het milieu en het klimaat. Daarbij wordt gekeken naar de hele levensduur van een product. Dat begint met een slim idee voor het product en gaat verder met de benodigde energie- en grondstofbronnen en de productie tot het gebruik en de uiteindelijke verwerking van de afzonderlijke componenten aan het einde van de gebruiksduur.
De afzonderlijke aspecten van Ecodesign
In het dagelijks leven wordt er nog veel te weinig aan Ecodesign gedaan. Daarvoor zijn veel redenen te noemen. En juist deze complexiteit is het grootste obstakel voor het succes van Ecodesign. Een probleem is het spanningsveld tussen wereldwijde ecologische zinvolheid en individuele economische verantwoordelijkheid van bedrijven. Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen en te eisen dat fabrikanten producten moeten ontwerpen en produceren en daarbij rekening moeten houden met het aspect van ecologische duurzaamheid. De daarmee gepaard gaande extra kosten moeten de bedrijven echter ook wat opleveren. Dit betekent dat er passende voorwaarden voor het economisch beleid moeten worden gesteld. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om het gebruik van gerecyclede grondstoffen te subsidiëren, zoals dat na recente aanpassingen in wetgeving ook op het gebied van verpakkingen is voorzien. Een andere mogelijkheid is de invoering van de door ons al langere tijd gevraagde Minimal Content – dus een verplicht aandeel van gerecyclede grondstoffen bij de vervaardiging van producten. Ook zou de CO2-uitstoot tijdens het traject van grondstof naar eindproduct als kostenpost mee moeten worden genomen, zoals dat in de praktijk ook bij elektriciteitscentrales gebeurt. Gebruik van CO2-besparende gerecyclede grondstoffen zou bedrijven op deze manier economisch voordeel opleveren.
Met kennis over hulpbronnen en recyling draagt REMONDIS actief bij aan het onderwerp Ecodesign . Het meest recente voorbeeld hiervan is ons recyclinglabel
Duurzaam ontwikkelen en duurzaam produceren moeten worden beloond. Recyclebare producten moeten in de markt aantrekkelijker zijn dan producten die dat niet zijn.
Het verband tussen ecodesign en kringloopeconomie is in principe snel te verklaren: hoe beter het eerste wordt geïmplementeerd, hoe beter het tweede werkt. Daarom hebben wij van REMONDIS er natuurlijk groot belang bij om Ecodesign in zoveel mogelijk productieprocessen en in zoveel mogelijk branches in te voeren. Daar hoort ook bij dat we bedrijven actief ondersteunen bij het op een zodanige manier produceren van producten dat de componenten aan het einde van hun levensduur optimaal kunnen worden gerecycled. Hetzij omdat in principe goed recyclebare grondstoffen worden gebruikt, hetzij omdat de producten zo zijn samengesteld dat afzonderlijke grondstoffen goed kunnen worden gescheiden. Het goed kunnen scheiden van componenten is van essentieel belang voor een succesvolle recycling. Hier sluit zich de cirkel met betrekking tot wetgeving en politieke richtlijnen. Als recyclingbedrijf zijn we afhankelijk van fabrikanten die echt geïnteresseerd zijn in de recyclebaarheid van producten. Hiervoor moeten prikkels worden gecreëerd die ervoor zorgen dat ecologisch correct gedrag economisch loont.
Een goed voorbeeld van Ecodesign in de praktijk vindt u in het hoofdstuk Cradle to Cradle
Al sinds 2009 bestaat er een Europese Ecodesign-richtlijn (2009/125/EG). Dit is een verdere ontwikkeling van de in 2005 goedgekeurde verordening betreffende energieverbruikende producten, die aanvankelijk alleen gericht was op energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid van elektrische apparaten. De afgelopen jaren is de Ecodesign-richtlijn zodanig aangepast, dat deze niet langer alleen op elektrische apparaten is gericht, maar meer in het algemeen op alle producten. Wat echter nog steeds ontbreekt, is een uitbreiding van de Ecodesign-richtlijn met essentiële andere waarderingsfactoren buiten het energievraagstuk om. Hier moet vooral de grondstofefficiëntie worden vermeld. Hoe hoog is het aandeel gebruikte gerecyclede grondstoffen? Hoe goed kunnen producten aan het einde van hun levensduur worden gedemonteerd en gerecycled? Dit zijn fundamenteel belangrijke vragen die niet, zoals tot nu toe, mogen worden weggelaten bij de ecologisch-economische waardering van producten. Op dit gebied is er nog veel werk aan de winkel.
Alles over de implementatie van de EU Ecodesign-richtlijn in Duitsland: het EVPG als PDF
Iedereen kan klagen. Het is de kunst om zelf het goede voorbeeld te geven. Daarom hebben wij van REMONDIS erover nagedacht, wat er moet worden gedaan om het onderwerp Ecodesign holistisch aan te pakken. En niet zozeer als een op zichzelf staande ecologische maatregel, maar als een uitgebreide grondstoffenstrategie voor de industrie van morgen. Daarom hebben wij zelf een recyclinglabel ontwikkeld dat specifiek is bedoeld om de tot nu toe bestaande leemte in de Ecodesign-richtlijn met betrekking tot grondstofefficiëntie te dichten (zie hierboven). Net zoals het al langer bestaande energielabel de consument informeert over het energieverbruik van een product, dient het recyclinglabel om de grondstofefficiëntie van het product transparant te maken. Met andere woorden, er wordt precies vastgelegd hoe hoog het aandeel gerecyclede grondstoffen en recyclebare afzonderlijke componenten is. Op basis van het uitgegeven label kunnen consumenten in één oogopslag zien hoe duurzaam een product is geproduceerd. Minstens zo belangrijk: bedrijven en fabrikanten hebben de mogelijkheid om het door hun in de praktijk gebrachte Ecodesign aan de buitenwereld kenbaar te maken en zo hun duurzaam handelen vast te leggen.
Hoe meer recyclebaar, hoe beter. Het recyclinglabel geeft informatie over de grondstofefficiëntie van een product
Wilt u de grondstofefficiëntie van uw product bepalen of advies van ons krijgen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons ops
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen