40 jaar geleden was alles anders. De wereld kende nog geen internet, in plaats van mobieltjes waren er telefooncellen en afval associeerde men met de rokende schoorstenen van afvalverbrandingsinstallaties. In elk geval niet met de bescherming van hulpbronnen en het klimaat. Nu is dat compleet anders. De weggooieconomie van vroeger heeft zich ontwikkeld tot een kringloopeconomie. Niet alleen vanwege het feit dat afval intussen als een belangrijke bron van grondstoffen wordt gebruikt. Ook op diverse andere actiegebieden zoals klimaatneutrale energieopwekking of fabricage van hulpbronnenefficiënte producten op basis van recycling geeft onze branche het ultieme voorbeeld. Ontegenzeglijk behoort de kringloopeconomie naast energie en verkeer tot de meest effectieve sectoren in de strijd tegen de klimaatverandering. Bewijzen gewenst? Hier komen ze.
De EU heeft als doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken speelt de kringloopeconomie een heel bepalende rol.
Recycling - dus de terugwinning en verwaarding van waardevolle stoffen in afval - is onze absolute kerncompetentie en tegelijkertijd onze grootste bijdrage aan de bescherming van het klimaat. Elke door ons in de materiaalkringloop teruggevoerde gram metaal, kunststof, papier enz. ontziet het klimaat, en dit betekent ook dat er minder natuurlijke grondstoffen bij een hoge energie- en CO2-productie hoeven worden gewonnen. Ook met betrekking tot de benutting leveren gerecyclede grondstoffen een aanzienlijk betere klimaatbalans op dan primaire grondstoffen.
Nu meer lezen in hoofdstuk Recycling op wir-sind-klimaschutz.de
Van biogas uit de groene kliko tot biodiesel uit dierlijke vetten - op heel verschillende wijze produceren we klimaatvriendelijke brandstoffen en zorgen zo dat ook op het gebied van energie klimaatdoelen worden bereikt. Daarbij komt op grote schaal de productie van stroom en warmte door de thermische verwaarding van afval. Dat verlaagt de afhankelijkheid van energie uit kolen en van kernenergie en levert een essentiële bijdrage aan de energietransitie. En dat wordt alleen beter. Volgens studies zullen de CO2-besparingen door energieopwekking uit afval tussen 2020 en 2030 meer dan verdrievoudigen.
Nu meer lezen in hoofdstuk Alternatieve energie op wir-sind-klimaschutz.de
Het is niet alleen via onze installaties dat we aan klimaatbescherming doen. Bepalend is ook wat we doen om al helemaal geen afval te laten ontstaan. Bij het sluiten van materiaalkringlopen ondersteunen we de industrie met closed-loop-concepten. Ook dat draagt bij aan het behoud van hulpbronnen en aan de reductie van CO2-emissies, zoals onze ideeën voor productspecifieke recycling of voor verder gebruik resp. hergebruik - bijvoorbeeld van accu's van elektrische auto's. Bovendien vervullen wij een voortrekkersrol bij en bevorderen we ecodesign. Dat betekent dat we ons ervoor inzetten dat producten omgekeerd worden bedacht vanaf het eindproduct en zo worden ontwikkeld, dat alle waardevolle stoffen per soort kunnen worden teruggewonnen. Zodat er geen afvalstoffen zijn.
Nu meer lezen in hoofdstuk Overdracht van knowhow op wir-sind-klimaschutz.de
Klimaatbescherming bevorderen betekent verantwoordelijkheid nemen. Op elk gebied. Als geen andere branche zorgen wij met de maatregelen die wij nemen voor een positief effect op de CO2-balans van andere sectoren. Energie en verkeer profiteren daarbij net zoveel als de maakindustrie en de bouw. Bovendien zetten wij ons in op diverse andere terreinen, van politiek en opleiding tot bescherming van de consument. Onder andere vragen wij een grondstoflabel, dat - zoals bij het alom bekende energielabel - voor elk product duidelijk aangeeft hoe recyclingvriendelijk het is.
Nu meer lezen in hoofdstuk Participatie op wir-sind-klimaschutz.de
Klimaatverandering gebeurt wereldwijd. Onze inzet bij de strijd ertegen is dat ook. Veel van onze in Duitsland ontwikkelde technologieën exporteren we over de hele wereld. Juist in landen waar tot nu toe op het gebied van klimaatbescherming en recycling nog niet veel is gebeurd, kunnen daar aanzienlijke verbeteringen mee worden behaald. Maar ook hier, in de Europese contreien, is er nog verbetering mogelijk. Veel zaken die eigenlijk zijn bedoeld ter bescherming van het klimaat, hebben uiteindelijk negatieve gevolgen voor het klimaat en werken zichzelf tegen. Windmolens zijn hier een goed voorbeeld van. Ze dragen aantoonbaar bij aan de energietransitie, maar zijn heel slecht recyclebaar: ze bestaan uit materialen die gezien hun demontagevoorwaarden tot een desastreuze klimaatbalans leiden. Wij maken het onze taak ook voor dergelijke problemen oplossingen aan te dragen.
Nu meer lezen in hoofdstuk Totaalaanpak op wir-sind-klimaschutz.de
Alles wat wij van REMONDIS in het bijzonder en voor de kringloopeconomie in het algemeen doen, om Europa klimaatneutraal te maken op wir-sind-klimaschutz.de
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen