Alleen al in Duitsland belanden dagelijks miljoenen wegwerpluiers bij het gewone huisafval en daardoor uiteindelijk in een afvalverbrandingsinstallatie. Tot nu toe is dat heel normaal. Maar normaal is niet altijd goed. En in het geval van wegwerpluiers zelfs allesbehalve duurzaam. Door de warmteterugwinning wordt er weliswaar energie gewonnen, maar er gaat ook heel veel verloren. Een luier is een zeer complex product waarin verschillende kunststoffen zijn verwerkt. Het verbranden van kunststoffen is om twee redenen niet optimaal. Ten eerste wordt een waardevolle grondstof die eigenlijk absoluut moet worden gerecycled, voor altijd vernietigd. Ten tweede is het verbranden van kunststoffen schadelijk voor het klimaat en het milieu. Daarom moet er een betere oplossing komen. Bij REMONDIS hebben we die gevonden. Of beter gezegd, ontwikkeld. In de vorm van een hypermoderne en vooral duurzame recyclinginstallatie speciaal voor luiers.
wordt verkregen uit één ton luiers
* door toevoeging van zuiveringsslib
Het toverwoord bij het recyclen van luiers is thermische drukhydrolyse. Dit is een proces dat luiers niet verbrandt, maar ze smelt bij 250 graden Celsius en 40 bar druk. Hierdoor kunnen de afzonderlijke componenten van luiers, voornamelijk polymeren en cellulose, worden gescheiden en op die manier worden teruggewonnen. Uiteindelijk ontstaan hoogwaardige gerecyclede grondstoffen in de vorm van kunststof granulaat en papier, die weer voor productie kunnen worden gebruikt. En dat is nog niet alles. Het resterende materiaal wordt met vergist zuiveringsslib verrijkt in een stroomafwaarts proces. Hierdoor ontstaat zeer zuiver biogas. En dat kan weer worden gebruikt om op een milieuvriendelijke manier elektriciteit te produceren.
Verhitting onder hoge druk zorgt er onder meer voor dat bacteriën gegarandeerd worden gedood.
De pilotfabriek voor het recyclen van luiers is een project van het Nederlandse bedrijf ARN, dat actief is op het gebied van afvalrecycling. Het praktijkonderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Brandenburg. Elsinga Beleidsplanning en Innovatie B.V. tekende voor de ontwikkeling.
Het recyclen van luiers wordt momenteel op industriële schaal toegepast in Weurt bij Nijmegen. We hebben hier in december 2018 een fabriek geopend, die nog verder wordt uitgebreid. Nadat medio 2021 de volledige uitbreiding achter de rug is, kan de fabriek jaarlijks 15.000 ton luiers verwerken. Voordat de fabriek werd gebouwd, is er eerst meerdere jaren getest. In 2013 werd gestart met een pilotfabriek die bewust kleinschalig werd opgezet. Sindsdien hebben we het proces geleidelijk geoptimaliseerd en uiteindelijk op de markt gebracht. Ons doel is om de capaciteit voor het recyclen van luiers snel uit te breiden en zo een grotere bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Op de middellange termijn willen we het proces op meer Europese locaties inrichten om ook op logistiek gebied aan onze hoge duurzaamheidsnormen te kunnen voldoen. Gebruikte luiers vind je ten slotte in elk land.
Het recyclen van luiers is aanzienlijk beter voor het klimaat dan het verbranden ervan. De uiteindelijke jaarlijkse verwerkingscapaciteit van de fabriek van 15.000 ton luiers komt overeen met een CO2-reductie van 14.460 ton.
Materiaalrecycling kunnen garanderen is één ding. Maar het andere is ervoor te zorgen dat luiers als een aparte afvalsoort worden gezien. Alleen dan is het recyclen van luiers überhaupt mogelijk. In sommige Europese landen worden luiers al gescheiden ingezameld. Andere landen, waaronder Duitsland, hebben dergelijke inzamelingssystemen nog niet ingevoerd. We zijn pionier op het gebied van het recyclen van luiers in het bijzonder en duurzaamheid in het algemeen en we willen ervoor zorgen dat er in de toekomst iets gebeurt. Daarnaast kunnen we in de private sector natuurlijk het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen afvalconcepten voor de gescheiden inzameling van luiers en passende inzamelingssystemen aan te bieden.
Één ding staat vast: het thema recycling van luiers zal in de toekomst belangrijker worden. Er worden weliswaar steeds meer biologische luiers aangeboden die geen op aardolie gebaseerde kunststof bevatten, maar de klassieke luier blijft voorlopig dominant in de markt. In Duitsland worden er momenteel jaarlijks meer dan 3 miljard luiers weggegooid. Daar komt nog bij dat luierfabrikanten ernaar streven hun klanten steeds nieuwe, verbeterde producten aan te bieden. En verbeterde producten betekenen in dit geval nog complexere materiaalsamenstellingen en nog geavanceerdere combinaties van kunststoffen. De uitdagingen op het gebied van recycling worden er dan ook zeker niet kleiner op. Een extra reden voor ons om scherp te blijven en door te gaan met pionieren.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen