Om optimale duurzaamheid te bereiken, moeten soms nieuwe wegen worden bewandeld. De focus op materiaalstromen is zo'n benadering. Maar wat betekent dit nu echt? Focus op materiaalstromen is eigenlijk niet anders dan vooruit plannen. Een grondstof moet een aantal verschillende fases doorlopen - vanaf het moment dat hij uit de grond wordt gewonnen tot en met het moment dat hij in een recyclinginstallatie terechtkomt. Zou het niet een slim idee zijn om ervoor te zorgen dat het materiaal in elke afzonderlijke verwerkingsfase zo wordt behandeld dat de eindfase - dat wil zeggen de terugwinning - zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt? Natuurlijk wel. De werkelijkheid is echter heel anders. Over het algemeen wordt pas gedacht aan het recyclen van een materiaal als het product in de vuilnisbak terechtkomt.
Door zich te richten op materiaalstromen wordt het hele concept van recycling een kwestie die iedereen aangaat - niet alleen de afvalbeheersector. Fabrikanten moeten hun producten zo ontwerpen dat de recyclebare materialen die ze bevatten volledig kunnen worden teruggewonnen - en zo gemakkelijk mogelijk kunnen worden teruggewonnen. Deskundigen noemen dit ontwerpen voor demontage. Consumenten moeten hun consumptiegedrag onder de loep nemen zodat producten zo efficiënt en zo lang mogelijk kunnen worden gebruikt. Klinkt redelijk, en dat is het ook maar het is ook moeilijk. Als we hier vooruitgang willen boeken, moeten we allemaal de handen ineenslaan. Bij REMONDIS doen we er alles aan om te zorgen dat dit lukt. Bijvoorbeeld door nauw samen te werken met fabrikanten en het afvalbeheer lokaal in de fabrieken te beheren. Maar je kunt natuurlijk altijd meer doen. We doen ons best en dat is een belofte.
Hoe kleiner en compacter het apparaat, hoe beter' - dat is een overtuiging die vooral de elektronica-industrie aangaat. Het resultaat: steeds kleinere componenten worden in steeds complexere combinaties aan apparaten toegevoegd. In sommige gevallen worden ze zelfs met elkaar gemengd of als film toegevoegd door middel van dampdepositie. Je hoeft hier zeker geen recyclingexpert te zijn om te beseffen dat het praktisch onmogelijk is om de afzonderlijke fracties in zuivere vorm terug te winnen. De vraag blijft hoe deze entropie tegen te gaan. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om het maximale aantal stappen te specificeren dat vereist is om een product volledig te demonteren. Toekomstmuziek? Misschien wel. Bij duurzaamheid gaat het juist om het plannen van de toekomst.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen