De staalsector behoort wereldwijd tot de grootste CO2-uitstoters. De reden: om staal te produceren – dus voor de fabricage van staal uit ijzererts – zijn enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen in de vorm van kolen en cokes nodig. Met het doel van de Green Deal voor ogen, een klimaatneutraal Europa in 2050, werkt de staalsector er intussen hard aan om milieuvriendelijker te worden. Trefwoorden: Groen staal. De gekozen weg is die van het gebruik van waterstof in plaats van koolstof om energie op te wekken. Daar zit echter wel een maar aan: wil men op deze manier daadwerkelijk een klimaatvriendelijk effect bereiken, dan moet waterstof verplicht uit hernieuwbare energie worden gewonnen. Dit is momenteel helaas echter nog een illusie. Volgens experts zal het niet vóór 2035 mogelijk zijn de benodigde hoeveelheid energie via wind, zon en dergelijke te leveren. Er is dus dringend een tijdelijke oplossing nodig. En die wordt geboden door het gebruik van hoogwaardige gerecyclede grondstof. Ook daarmee kunnen grote hoeveelheden energie en CO2 worden bespaard. En dan niet vroeg of laat, maar direct al, vanaf nu.
In het kader van klimaatproblematiek is recycling in het algemeen altijd wel een goed idee. Maar bijna nergens anders is het effect qua duurzaamheid groter dan bij staal. Dat heeft er onder meer mee te maken omdat men metalen zonder downcyclingeffect steeds opnieuw zonder verlies kan behandelen en er zo grote hoeveelheden primaire grondstoffen worden bespaard. Om een milieuvriendelijke staalproductie te bereiken is het echter nog belangrijker dat staal door het gebruik van gerecycled materiaal energiezuiniger kan worden geproduceerd. Elke ton gerecyclede grondstof die wordt gebruikt, betekent een ton minder CO2-uitstoot. Alleen dat al zou voldoende reden moeten zijn om bij de productie van staal zo veel mogelijk gebruik te maken van gerecyclede grondstoffen. Tel daar het klimaat- en milieuvriendelijke effect van staalrecycling bij op in landen waar ijzererts wordt gedolven. Omdat er minder primaire grondstoffen hoeven te worden gewonnen, wordt de bodem ontzien en het milieu gespaard. Daarnaast dalen de CO2-emissies door transport.
Momenteel wordt 15 procent van het staal gemaakt van gerecycled materiaal. Maar 25 procent is mogelijk en ook nu al haalbaar. Voorwaarde voor een groter aandeel gerecycled staal is dat het materiaal bij aanlevering zo zuiver mogelijk moet zijn. En precies hier kunnen wij resp. onze dochter TSR Recycling een rol spelen. Het bedrijf is gespecialiseerd in metaalrecyclingactiviteiten. Uit wat over het algemeen schroot wordt genoemd, maakt TSR met behulp van uiterst moderne procedés een uiterst puur kwaliteitsproduct voor de productie van roestvrij staal.
TSR Recycling behandelt jaarlijks circa 8,5 miljoen ton metaal. Meer op tsr.eu
Dat maakt ons tot een essentiële partner in de staaleconomie die zich richt op betere bescherming van het klimaat en ecologisch werken. Het meest recente bewijs daarvoor is een in 2021 gesloten samenwerking met Thyssen-Krupp, die tot doel heeft om voor 2030 nieuwe, innovatieve staaltechnologieën te ontwikkelen. Het toegenomen gebruik van hoogwaardige recyclingmaterialen voor de productie van groen staal vormt hierbij pas de eerste stap.
De conclusie van een onderzoek door het Fraunhofer Institut is dat het recyclingaandeel binnen de staalproductie wereldwijd tot 50 procent kan worden verhoogd. Om dit te bereiken, moet er echter aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Naast de wereldwijde introductie van uitgebreide inzamelingssystemen voor schroot betekent dat eveneens dat de staalsector volledig moet afzien van fossiele brandstoffen en dat de kwaliteit van het hierboven genoemde gerecyclede materiaal optimaal moet zijn. Dit is essentieel wanneer men ook in de klassieke hoogovens het recyclingaandeel wil verhogen. Bij moderne en steeds meer toegepaste vlamboogovens bedraagt het aandeel gerecycled materiaal nu al 100 procent. Alleen dat al geeft aan hoezeer Groen staal in de toekomst samenhangt met het gebruik van gerecyclede grondstoffen.
Meer over het onderwerp Groen staal vindt u in ons online magazine REMONDIS ACTUEEL 03/20
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen