Niet voor niets wordt Duitsland wereldwijd beschouwd als een rolmodel op het gebied van recycling. Maar rolmodellen hebben ook de plicht om zichzelf te verbeteren. En wat dat betreft is er nog veel ruimte voor verbetering. Uit een onderzoek van het INFA-instituut uit 2014 bleek dat 75 procent van de regio’s en steden hun afval niet tot het uiterste niveau verzamelen en recyclen. Doorberekend voor heel Duitsland levert dit ongeveer 7,8 miljoen ton waardevolle materialen op die bovendien uit gemeentelijk afval kunnen worden teruggewonnen. Duidelijke efficiëntiedoelstellingen van politici zouden een mogelijkheid zijn om hiervoor de weg te banen. Maar hoe dan ook kunnen burgers en bedrijven bijdragen door het verhogen van het recyclingpercentage door nog consequenter afval te scheiden.
Het volledige INFA-onderzoek over recyclingpotentieel van Duits gemeentelijke afval als PDF downloaden
De hoeveelheden recyclebare materialen die nog uit Duits afval kunnen worden teruggewonnen.
De door de politiek geplande Duitse wet op recyclebare materialen richt zich op slechts 1,5 procent van het restafval – op afval dat geen verpakkingsafval is en van hetzelfde materiaal - en zou dus leiden tot slechts 5 kilogram meer recyclebare materialen die per persoon worden ingezameld. Volgens de INFA-studie is het werkelijke potentieel 19 keer zo groot.
Als grootste dienstverlener van Duitsland op het gebied van recycling sluiten wij natuurlijk het onderwerp ‘het potentieel beter benutten’ niet uit. Onze taak is de meest efficiënte verwerkingsprocessen voor alle verzamelde recyclebare materialen te ontwikkelen. Hoe beter dit echter kan worden bereikt, hoe zuiverder het type recyclebaar materiaal wordt ingezameld. Feit is: alles wat aan waardevol materiaal, dat wil zeggen feitelijk recyclebaar materiaal bij het restafval belandt, loopt het risico verloren te gaan voor recycling. Slechts in zeer weinig gevallen beschikken gemeenten over sorteerfaciliteiten voor restafval. Meestal komt het materiaal direct in de afvalverbranding terecht en wordt het dus alleen thermisch gebruikt.
Potentieel recyclebaar materiaal in Duitsland
Door consequente gescheiden afvalinzameling konden aanzienlijk meer recyclebare materialen in Duitsland worden gerecycled. Van de 5,3 en 1,4 miljoen ton (potentieel restafval en grof vuil) komt nog eens 1,1 miljoen ton uit verzamelsystemen die hier niet worden vermeld – bijvoorbeeld uit eigen compostering
De INFA-studie over het onderwerp stedelijk afval onthult niet alleen mogelijkheden, maar ook problemen. Misschien is de politiek of de bureaucratie wel de meest urgente kwestie op dit moment. Wat dringend nodig is, is een recyclingwet die op bevredigende en doeltreffende wijze zorgt voor de gescheiden inzameling van plastic, metalen en drankkartons. Het systeem van de gele zak of de gele bak is de afgelopen jaren ontoereikend gebleken. Hierin worden allerhande verpakkingen verzameld. Dit is aan de ene kant niet effectief, omdat het ingeworpen materiaal vanwege de verschillende stoffen sowieso nog in de sortering van afval moet worden gescheiden. Het is echter ook contraproductief omdat het onderscheid tussen verpakking en niet-verpakking, dat voor de consument moeilijk te begrijpen is, herhaaldelijk tot fouten leidt. Met andere woorden, iets komt vaak terecht in het restafval wat veel beter in de recyclingbak kon worden weggegooid. Sommige districten hebben een recyclingbak ingevoerd voor alle kunststof- en metaalafval - d.w.z. verpakkingen en niet-verpakkingen - maar dit is nog steeds geen ideale oplossing.
Er zijn niet altijd nieuwe wetten nodig om het potentieel van recycling optimaal te benutten. Soms is het voldoende zijn om gewoon de bestaande regelgeving consequent te handhaven. De biobak is daar een goed voorbeeld van. Hoewel het gebruik ervan bij wet is voorgeschreven, zijn er nog steeds gebieden waar het niet wordt gebruikt. Het gevolg is een enorme hoeveelheid bioafval per jaar dat onnodig bij het restafval terechtkomt en dus niet kan worden gebruikt voor organische recycling in de vorm van biogasproductie. Met name in grote steden met meer dan 2.000 inwoners per km2 is de hoeveelheid bioafval bijzonder slecht. Het gemiddelde jaarlijkse volume dat door dergelijke steden wordt ingezameld, ligt ver onder de 30 kg bioafval per inwoner. Ter vergelijking: de stad met het hoogste inzamelingspercentage - de middelgrote stad Coesfeld - zamelt meer dan 180 kg per inwoner in. In de biogasinstallatie die REMONDIS daar exploiteert, kan milieuvriendelijke verwarmingsenergie worden geproduceerd voor 1.400 huishoudens.
De verwerking van biologisch afval in Coesfeld is in 2015 toegevoegd aan de lijst met gekwalificeerde KlimaExpo.NRW-projecten. Meer daarover in hoofdstuk Kennisoverdracht
Op basis van de bevindingen over het recyclingpotentieel in Duitsland heeft REMONDIS opdracht gegeven voor een eigen onafhankelijk onderzoek. Onderzocht wordt in hoeverre betere recycling in de vorm van de reductie van broeikasgassen merkbaar is. Dat is relevant omdat de afvalindustrie – en dus REMONDIS – verplicht is om, zoals elke sector, zijn CO2-uitstoot progressief omlaag te brengen. Dit is een toezegging die deze sector, in termen van totale emissies na 1990, beter nakomt dan andere. Het resultaat van de studie door CUTEC en het Fraunhofer UMSICHT is even overtuigend als verbazingwekkend. De toegenomen inzameling van afval zou leiden tot een reductie van broeikasgassen van 1,6 miljoen ton per jaar. Dit is maar liefst de hoeveelheid die 557.000 huishoudens in de loop van een jaar uitstoten.
De studie Mogelijkheden voor broeikasgas en hulpbronnen als PDF-download
Wat kan worden bereikt door een hogere dekkingsgraad
Als we het hebben over recyclingpotentieel, dan hebben we het niet alleen over stedelijk afval en het benutten van wat er op dit moment mogelijk is. Bijna nog belangrijker is welke toekomstige uitdagingen ons te wachten staan. Met name de uitdagingen waar de bedrijven die gespecialiseerd zijn in het terugwinnen van grondstoffen, zoals wij, mee te maken krijgen. Als we kijken naar de technologische metalen –metalen die voornamelijk worden gebruikt in de hightechsector – is er veel potentieel voor actie. Het recyclingpercentage is slechts één procent. De reden hiervoor is dat het op dit moment nog steeds weinig zin heeft om dergelijke metalen - bijvoorbeeld de zogenaamde zeldzame aardmetalen - te recyclen. De nadruk moet echter worden gelegd op "op dit moment". Een van de redenen hiervoor is dat China, dat een groot deel van de hulpbronnen in de wereld in handen heeft, overweegt strenge exportregels en zelfs een volledig exportverbod in te voeren. Het is daarom noodzakelijk om na te denken over het systematisch recyclen van zeldzame aardmetalen en om haalbare manieren te vinden om ze terug te winnen.
Bij het recyclen van ‘klassieke’ metalen zoals koper en ijzer, worden goede tot zeer goede quota in Duitsland bereikt. Bij zogenaamde zeldzame aardmetalen is er echter nog veel ruimte voor verbetering
Tot nu toe worden veel metalen bijna uitsluitend gerecycled als productieafval. Dit betekent impliciet dat het onwaarschijnlijk is dat de metalen, als ze eenmaal in een product zijn geïnstalleerd en door de consument zijn gekocht, zullen worden teruggewonnen en in de productiecycli terechtkomen. Er zijn gewoonweg niet genoeg inzamelings- en recyclingmogelijkheden. Wat nodig is, is een recyclingeconomie, vooral voor metalen die alleen in kleine hoeveelheden in producten worden aangetroffen. We staan dus voor de uitdaging om nieuwe methoden te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn de ultramoderne metaalverwerkingsfabrieken van onze dochteronderneming TSR. Een nieuwe methode voor aluminiumrecycling is bijvoorbeeld ontwikkeld op de Burchloe-locatie in Zuid-Duitsland, waar wordt gesorteerd op basis van verschillende criteria (dichtheid, elektrische geleidbaarheid, vorm, kleur). Het resultaat is aluminiumrecycling van voorheen ongekende kwaliteit. Ontwikkeling vindt echter niet alleen plaats op technologisch niveau, maar heeft ook altijd een politieke of wetgevende component. Daarom stellen wij alles in het werk om ervoor te zorgen dat er randvoorwaarden worden gecreëerd om dergelijke recyclingprocessen gemakkelijker uitvoerbaar te maken.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen