In januari 2020 heeft de EU in de persoon van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Green Deal aangekondigd. Doel: een compleet klimaatneutraal Europees continent in 2050. We juichen uitdrukkelijk toe dat in het kader van de Green Deal voor het eerst de bijdragen van de circulaire economie worden meegenomen en op waarde geschat. Het is immers onweerlegbaar bewezen dat onze branche in het algemeen en REMONDIS in het bijzonder meer dan enig ander de weg vrijmaakt voor de bescherming van grondstoffen en het klimaat. Onze innovaties en technologieën zijn ook in dat opzicht bijzonder effectief, want gezamenlijk hebben ze een positieve invloed op sectoren die van belang zijn voor een succesvolle Green Deal. Het begint bij de ontwikkeling van closed-loop-concepten voor de mobiliteitssector, via oplossingen voor de opwekking van hernieuwbare energie tot recycling van grondstoffen voor de industrie en de bouw.
Details van de Green Deal op de website van de EU-Commissie
Doelen van de Europese Green Deal
Onze normale bedrijfsactiviteiten zijn in principe niet anders dan een Green Deal in de praktijk gebracht. Alleen al met onze activiteiten in REMONDIS Lippewerk – het grootste industriële recyclingcentrum van Europa – verminderen we de jaarlijkse uitstoot van CO2 met bijna een half miljoen ton. Ook onze opwekking van hernieuwbare energie en de maximaal efficiënte terugwinning van energie uit reststoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het klimaat.
Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Elke dag weer werken we aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en processen waarmee nog meer materialen in de kringloop van stoffen kunnen worden teruggeleid. En elke gram gerecycled materiaal helpt de CO2-uitstoot te beperken doordat het gebruik en de industriële toepassing van natuurlijke grondstoffen afneemt. Om maar te zwijgen over de bijdrage aan de bescherming van het milieu en grondstoffen.
De circulaire economie is na energie, duurzaamheid en bouw de vierde grootste factor als het om CO2-reductie gaat. Nog vóór de landbouw
"De Europese Green Deal is onze nieuwe groeistrategie. Op basis daarvan kunnen we de uitstoot verminderen en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren. (...) Het is een Man-on-the-moon-moment voor de EU."
Ursula von der Leyen, voorzitter van de EU-Commissie
De terugwinning resp. besparing op natuurlijke grondstoffen is één ding. Waar het echter op aankomt, is de door verwerking verkregen gerecyclede grondstoffen zinvol te gebruiken. Op dit moment put de industriële productie in Duitsland voor slechts 15 procent uit gerecyclede materialen. Al met een stijging tot 30 procent zou een extra vermindering van de CO2-uitstoot van 60 miljoen ton kunnen worden bereikt. Dat is een derde van wat een complete overgang naar hernieuwbare productie zou inhouden. Het is dan ook logisch dat we ons gezien dit enorme potentieel ervoor inzetten om de industrie er EU-breed wettelijk toe te verplichten aan een passende hoge substitutiesnelheid te voldoen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat er voldoende gerecyclede grondstoffen beschikbaar zijn. Met andere woorden: er moet ook meer worden ingezameld, zodat de circulaire economie over voldoende materiaal beschikt om gerecyclede grondstoffen te produceren. Zo staat het met de Green Deal en de bescherming van het klimaat. Alles hangt op de een of andere manier met elkaar samen.
We zetten ons niet alleen in voor verplicht gebruik van gerecyclede grondstoffen en voor meer inzameling, maar ook voor een nieuwe, betere richtlijn inzake ecologisch ontwerp.. Trefwoorden: efficiënt gebruik van grondstoffen.
Wanneer we de Green Deal echt serieus willen nemen, moeten we alle opties openhouden. Het thema afvalstorting is beslist zo'n optie. Stortplaatsen waarop stoffen met organische aanhechtingen zijn opgeslagen, stoten door verrotting enorme hoeveelheden methaan uit. Het broeikasgas is 25 keer schadelijker dan CO2 en daarmee klimaatvernietiger nummer een. Navenant groot is de hefboomwerking door een stortverbod voor organisch afval. Alleen al door de invoering van het stortverbod in Duitsland in 2005 werd de CO2-uitstoot in de sector afvaleconomie met twee derde verlaagd. Het ligt dan ook voor de hand dat wij van REMONDIS ons fel inzetten voor invoering van de betreffende wet – bekend onder de naam TaSi – op EU-niveau. Het effect als het aankomt op het realiseren van het doel van de Green Deal zou gigantisch zijn. Een Europees stortverbod zou na de omschakeling naar hernieuwbare productie de op één na effectiefste afzonderlijke maatregel zijn om broeikasgassen te verminderen. Laten we er dus voor gaan.
De Green Deal is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutrale economie op het Europese continent. Als hij slaagt, biedt dat grote concurrentievoordelen tegenover niet klimaatneutrale internationale concurrenten en levert hij een aanzienlijke bijdrage aan de beperking van de klimaatverandering.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen