Duurzaam handelen betekent ook manieren vinden om te recyclen wanneer op het eerste gezicht recycling niet mogelijk lijkt. Bijvoorbeeld van gevaarlijke stoffen. Al meer dan 40 jaar zetten we ons in voor de ontwikkeling van innovatieve recyclingproducten op basis van gevaarlijk afval om zo veel mogelijk materialen terug te brengen in de kringloop. Hier enkele voorbeelden.
Het meeste gevaarlijke afval wordt gegenereerd in de industrie. Maar ook in particuliere huishoudens zijn er talloze voorwerpen – van oude batterijen tot tonercartridges – die niet gewoon via het restafval kunnen worden weggegooid. Ook hiervoor hebben we een oplossing: de REMONDIS vrachtwagen voor schadelijke stoffen. Bijna alle schadelijke stoffen die in de particuliere sector worden gegenereerd, kunnen hiermee worden afgevoerd en dus worden gerecycled. Weer een bewijs dat duurzaamheid het best werkt wanneer er wordt samengewerkt.
Alle details over deze REMONDIS vrachtwagen voor schadelijke stoffen vindt u op safety-truck.de
Bramsche is misschien niet bepaald bekend als wereldstad, maar op het gebied van de verwerking van gevaarlijk afval is de locatie in Nedersaksen een koploper. Hier staat ons industrieel recyclingcentrum voor de verwerking van meer dan 600 afvalstoffen. Innovatieve processen en geavanceerde technologieën maken dat zelfs stoffen met potentiële risico’s optimaal worden gerecycled. En dat in enorme hoeveelheden. Elk jaar wordt er in de fabriek meer dan 80.000 ton materiaal verwerkt.
Tegenwoordig vermijden fabrikanten het gebruik van kwik in hun producten indien mogelijk. Het is echter een onweerlegbaar feit dat veel industriële processen geen andere optie hebben dan dit "kwikzilver" te gebruiken. Het spreekt dan ook vanzelf dat wij - als specialisten op het gebied van gevaarlijk afval - er alles aan doen om ervoor te zorgen dat kwikafval op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycled. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden bij onze dochteronderneming REMONDIS QR GmbH, die onlangs een nieuwe faciliteit in de Duitse stad Dorsten heeft geopend. Hier kan jaarlijks tot 15.000 ton kwikafval worden verwerkt met behulp van de roterende destillatie-eenheid van de fabriek met naverbrander en rookgasreinigingssysteem. Bovendien heeft deze installatie haar eigen wereldwijde USP voor wat betreft de bescherming van het milieu: elk kwik dat niet kan worden gerecycled voor hergebruik, wordt veilig gemaakt door middel van een gepatenteerd stabilisatieproces. Het kwik ondergaat een aantal chemische processen totdat het wordt omgezet in kwiksulfide. Kwiksulfide is niets anders dan cinnaber, de veilige, van nature voorkomende stof waaruit het kwik oorspronkelijk werd gewonnen. De ideale manier om kwik weer terug te brengen in de natuur.
De weg van gevaarlijk kwik (Hg) naar onschadelijk kwiksulfide (HgS) – ook cinnabar genoemd
Er zijn gevaarlijke stoffen die zelfs met zo veel kennis niet kunnen worden gerecycled. De hoogste prioriteit hierbij is ervoor te zorgen dat ze op de meest milieuvriendelijke wijze worden verwijderd. Voor dit doel beschikt onze dochteronderneming REMONDIS SAVA in Brunsbüttel over een van de modernste verbrandingsovens voor gevaarlijk afval in Europa. En modern betekent in dit geval bovenal absoluut milieuvriendelijk. Enerzijds omdat er energie wordt opgewekt ter waarde van enkele miljoenen euro's zonder gebruik te maken van primaire grondstoffen, en anderzijds omdat we alle aspecten van milieubescherming, recycling en het behoud van hulpbronnen strikt in acht nemen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het volgende:
Wereldwijd gewaardeerde kwaliteit: op de REMONDIS SAVA-locatie in Brunsbüttel worden onder meer gevaarlijke afvalstoffen uit Roemenië, Wit-Rusland en Nepal verwerkt
Het verbranden van schadelijke stoffen is een zeer complex proces dat zeer veel specialistische kennis vereist, inclusief precieze details over moleculen. De methode die gebruikt wordt om PCB's te behandelen toont dit perfect aan. Dit giftige materiaal is bijvoorbeeld te vinden in raamkit en vormt een potentieel risico voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu. De kunst is hier om het PCB-molecuul te breken door het te verbranden met zuurstof (O2). Tijdens dit proces worden de benzeenringen geoxideerd en vernietigd door de zuurstof. Er blijft alleen kooldioxide (CO2) en zoutzuur (HCI) over. Dit laatste wordt volledig verwijderd uit het rookgas in de HCI-wasser. Het resultaat: de PCB is volledig verwijderd.
Het PCB-molecuul met bestaande benzeenringen (C12H5Cl5). Door verbranding met pure zuurstof ontstaan 12 CO2 + 5 HCl
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen