Zeg eens eerlijk: als u een aantal hulpbronnen moest opsommen die zeer belangrijk zijn om te overleven, zou fosfor er dan een van zijn? Waarschijnlijk niet. Fosfor speelt een cruciale rol in de biologische groei en het energiemetabolisme. Je kunt ook zeggen: geen leven zonder fosfor. Daarom is het des te problematischer dat juist deze belangrijke bouwsteen van het leven op onze planeet schaars is. Bovendien zijn de fosforreserves in de wereld geconcentreerd in een paar landen. Europa is voor bijna 100 procent afhankelijk van import en de grondstof raakt steeds vervuilder. Om deze afhankelijkheid te verminderen, moeten innovatieve methoden voor het recyclen van fosfor worden ontwikkeld. REMONDIS neemt deze taak al jaren op zich.
Fosfor is een elementaire bouwsteen van het leven en is essentieel voor elke vorm van natuurlijke groei
Fosfor komt als fosfaat voor in zuiveringsslib, een residu van afvalwaterzuivering. Om volledig gebruik te maken van alle beschikbare hulpbronnen, werd zuiveringsslib tot nu toe gebruikt als meststof op landbouwgrond. Door nieuwe kwaliteitsnormen, bedoeld om het milieu te beschermen, is dat niet meer mogelijk, want zuiveringsslib bevat naast het waardevolle fosfaat, ook schadelijke zware metalen en organische verontreinigingen; bij bemesting komen die ook in de bodem terecht. Daarom wordt gezocht naar een oplossing om fosfor zo veel mogelijk uit het zuiveringsslib te scheiden zonder dat er vervuilende bijproducten ontstaan. Met het gepatenteerde REMONDIS TetraPhos®-proces hebben we deze oplossing gevonden. Door de verbranding van zuiveringsslib wordt as gewonnen. Dit wordt weer vermengd met fosforzuur, dat zich in de loop van het proces verrijkt met de fosfor die zich in de as bevindt. Het teruggewonnen fosforzuur bevat geen zware metalen en heeft een hogere kwaliteit dan de grondstof uit natuurlijke bronnen. Het kan zonder beperkingen worden gebruikt voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld in meststof en corrosiewerende middelen.
REMONDIS TetraPhos®-methode wint Green Tec Award 2016 – meer informatie Awards
Na de geslaagde pilotfase werd in 2020 in Hamburg de eerste grootschalige installatie voor fosforrecycling ter wereld in gebruik genomen. Jaarlijks kan er uit 20.000 ton zuiveringsslib 7.000 ton uiterst zuiver fosforzuur worden geproduceerd. En dat is nog maar het begin, want het potentieel op het gebied van fosforrecycling is enorm, zeker vanuit het oogpunt van klimaatbescherming. Wanneer de totale jaarlijkse productie aan zuiveringsslib in Duitsland volgens het TetraPhos®-proces zou worden verwerkt, staat dat gelijk aan een CO2-compenserend effect van 27 miljoen bomen. De reden: het in het TetraPhos®-proces gewonnen fosforzuur met de naam REPACID® heeft een ecobalans die circa 60 procent beter is dan het fosforzuur dat als primaire grondstof moet worden geïmporteerd.
Het TetraPhos®-proces staat voor perfecte recycling. Het past als een puzzelstukje in de procesketen van afvalwaterzuivering, thermisch gebruik en fosforterugwinning. Hiermee zijn de materiaalcyclus en economische cyclus van fosfor voor het eerst in hun geheel en duurzaam rond. TetraPhos® doet echter meer. Behalve het fosforzuur REPACID®, waarvan de kwaliteit overigens aanmerkelijk beter is dan dat van de natuurlijke grondstof, worden uit de as van het zuiveringsslib bovendien gips voor de bouwmaterialensector en ijzer- en aluminiumzouten gewonnen. Deze laatste worden onder meer gebruikt als neerslagmiddelen voor de afvalwaterzuivering. Nog een sluitende kringloop.
Al voor we met de TetraPhos®-methode een compleet nieuwe weg insloegen, was het ons gelukt om fosfor terug te winnen. De gepatenteerde REPHOS®-methode is door ons ontwikkeld om industrieel afvalwater te zuiveren en fosfor te scheiden uit de afvalwaterstroom in de vorm van magnesiumammoniumfosfaat (MAP). Wereldwijd behoren we tot de eersten die afvalwater niet alleen zien als een afvalprobleem, maar als een waardevolle bron van grondstoffen. Anders gezegd: we deden al aan Aquatic Mining toen het begrip eigenlijk nog helemaal niet bestond. Deze voortrekkersrol willen we blijven behouden. In Aquatic Mining is nog volop potentieel te realiseren. Het is wachten op onze volgende innovatie.
Fosfor wordt onder andere in zoutvorm verwerkt als een zogenaamd struviet
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen