Stelt u zich eens voor dat elk product uitsluitend zou zijn gemaakt van materialen die volledig te recyclen zijn zonder verlies van waarde. Onmogelijk? Niet als u het Cradle®-designconcept van de chemicus en visionair prof. Braungart gebruikt. Cradle to Cradle® (C2C) betekent letterlijk ‘van wieg naar wieg’ en beschrijft een principe waarbij alle componenten van een product zonder kwaliteitsverlies verwerkt en/of gerecycled kunnen worden. De natuur, waarin alles voedingsstof is en niets afval, dient daarbij als model. Over het algemeen maakt Cradle to Cradle® onderscheid tussen twee materiaalcycli:
Cradle to Cradle® is tegelijkertijd een strategie en een visie. Deels gaat de visie bewust verder dan wat nu al mogelijk is.
Het grote voordeel van Cradle to Cradle® ten opzichte van met normale recyclingmethoden is dat er geen downcycling-effecten optreden, geen waardevermindering van de materialen dus. Omgekeerd betekent dit ook dat Cradle to Cradle® al bij het productontwerp moet beginnen. Alleen producten die bestaan uit volledig recyclebare en niet-vervuilende materialen, kunnen worden gedemonteerd en behandeld volgens het C2C-concept. Cradle to Cradle® is daarom niet alleen een methode van voorbereiding, maar ook een strategische aanpak om innovatie in bedrijven te bevorderen.
Cradle to Cradle® is ontwikkeld en geïmplementeerd door het EPEA Instituut in samenwerking met bedrijven. Het instituut adviseert ook REMONDIS. Het doel van onze samenwerking is om zowel onze eigen processen en technologieën als onze dienstverlening te kunnen optimaliseren, zodat deze een alomvattende benadering van recycling weerspiegelen. De eerste stap was het beoordelen van de kwaliteit van onze omgang met voedselresten. En met een indrukwekkend resultaat. EPEA concludeert in zijn studie uit 2016 dat meer dan 98 procent van ons systeem voor de recycling van biologische fracties ten goede komt aan de productie van nieuwe kwaliteitsproducten. Volgens EPEA levert het dus ‘een waardevolle bijdrage aan de verwezenlijking van een integrale C2C-grondstoffeneconomie’. Directe recycling is echter slechts één van de vele gebieden waarop bedrijven zoals REMONDIS van EPEA kunnen profiteren. De echte kracht - en tegelijkertijd de uitdaging - van Cradle to Cradle® is groot denken en handelen. Het eindresultaat is een ideaalbeeld van een compleet netwerk met alle spelers: van fabrikanten, detailhandelaren en consumenten tot milieudienstverlening. Wij zijn leveren hieraan een bijdrage. Onder andere door steeds meer materialen afzonderlijk te recyclen.
Artikelen geproduceerd volgens het Cradle to Cradle®-designconcept – bureaustoel MIRRA 2 van de designstudio 7.5 bijvoorbeeld – kunnen volledig worden gedemonteerd in afzonderlijke onderdelen die kunnen worden toegewezen aan de biologische of technische kringloop
Een C2C-ontwerp biedt bedrijven de mogelijkheid om hun producten niet langer te verkopen, maar alleen beschikbaar te stellen voor gebruik. Na gebruik gaan de materialen terug naar de producent, kunnen ze worden teruggewonnen en blijven ze in de betreffende cyclus. Als we kijken naar de economie als geheel, dan worden andere concepten mogelijk - en zelfs noodzakelijk - bijvoorbeeld wanneer een aantal verschillende bedrijven samenkomen en hun materialen delen. Ook op dit gebied kunnen we bij REMONDIS een rol spelen. In dit scenario is het de taak van recyclingbedrijven om de materiaalstromen efficiënt en intrinsiek in het systeem te organiseren, zodat een "pool"-principe überhaupt kan functioneren. Verschillende ministeries in Duitsland - zowel op federaal als op deelstaatniveau - hebben inmiddels ook de noodzaak van dergelijke circulaire systemen onderkend, wat blijkt uit het aantal studies en analyses dat zij hebben geïnitieerd. Dit onderwerp wordt daarom steeds belangrijker, zowel in sociaal als in politiek opzicht. Het is echter van essentieel belang dat de politiek ervoor zorgt dat de juiste randvoorwaarden worden geschept, zodat dergelijke circulaire systemen überhaupt kunnen worden gecreëerd.
Mogelijke analyse van circulaire waardecreatie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen
Cradle to Cradle® volgt een reeks principes die in gelijke mate economische, ecologische en sociale aspecten omvat. Bedrijven die met EPEA samenwerken, kunnen van hen advies krijgen en desgewenst hun systeem - dat wil zeggen hun processen en de manier waarop zij materialen gebruiken - laten evalueren. Steeds meer bedrijven maken van deze aanbiedingen gebruik om ervoor te zorgen dat hun productiesystemen duurzaamheid bevorderen en om dit feit te laten certificeren.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen