Als de mensheid de strijd tegen de klimaatverandering wil winnen en de opwarming van de aarde ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tot maximaal 1,5 graad wil beperken, dan zal ze daar heel wat voor moeten doen. Ook omdat er wel lang veel werd gepraat, maar weinig gedaan en de tijd steeds meer begint te dringen. Des te belangrijker is het om het onderwerp van CO2-opslag op zo veel mogelijk fronten op te pakken. Een daarvan ligt direct onder onze voeten. Want wat veel mensen niet weten: naast de wereldzeeën is onze bodem het grootste CO2-opslagreservoir dat we hebben. Een reservoir dat we bovendien verder kunnen optimaliseren. En hier zijn wij aan de beurt.
RETERRA, een dochteronderneming van REMONDIS, maakt van biomassa onder andere hoogwaardig compost, dat in de landbouw niet alleen als voedingsbron dient, maar dat ook de vorming van humus in de bodem bevordert. En humus vormt dan weer een perfecte opslag voor CO2. Ook is het met gerichte toepassing van compost mogelijk het klimaatbeschermingspotentieel van bodems te verbeteren.
Zo kwamen we op het idee om landbouwers te voorzien van een tool waarmee ze precies kunnen bepalen hoe ze dit potentieel optimaal kunnen benutten. Dat is geen sinecure. Want welke hoeveelheid CO2 maximaal in de bodem kan worden opgeslagen, hangt af van zeer uiteenlopende factoren, zoals bodemsoort, de vorm van landbouw, gewaswisseling, temperatuur en neerslag. Dus hebben we de hulp ingeroepen van een instelling die als geen ander uit de voeten kan met de berekening van complexe modellen: het Fraunhofer Institut.
Naast natuurlijke gebieden zoals veenland en braakland, dienen ook ontgonnen gronden zoals akkers of bosgebieden als CO2-opslag. Hier geldt: hoe hoger het humusgehalte, des te meer CO2-binding mogelijk is.
De door de wetenschappers van het Fraunhofer Institut ontwikkelde tool, CarboSoil genaamd, berekent de langdurig in het akkerland gebonden hoeveelheid koolstof en houdt daarbij rekening met alle eerder ingevoerde parameters. De tool wordt door de experts van RETERRA gebruikt en voorzien van de benodigde informatie. Uiteindelijk ontvangen landbouwers niet alleen een aanbeveling voor optimaal klimaatvriendelijk beheer, maar ook heel concrete cijfers over de geleverde bijdrage aan de bescherming van het klimaat. En dat volledig afgestemd op het betreffende perceel. Het potentieel van de rekentool is onder andere enorm omdat de tool ook kan worden gebruikt om de landbouwers aantoonbare, concrete CO2-besparingen te laten zien.
Voor precieze details: Hier alles over de grondslag voor de berekening van CarboSoill
Met bemesten niet alleen goed doen voor de bodem, maar ook voor het klimaat - met hoogwaardige compost is het mogelijk
Al op de wereldklimaatconferentie van 2015 in Parijs werd het zogenaamde 4-promille-initiatief aangenomen - met de regering van Duitsland als een van de eerste ondertekenaars. Het initiatief is erop gericht het compostgehalte in de bodem wereldwijd te verhogen. Achtergrond en naamgevend voor deze maatregel is het feit, dat een rond 4 promille hoger humusgehalte al voldoende zou zijn om alle door mensen veroorzaakte CO2-emissies te compenseren. Alleen dat maakt de omvang van het potentieel op dit gebied van klimaatbescherming duidelijk. Potentieel dat beslist moet worden benut. Voor de toekomst van ons allemaal en voor de bescherming van het klimaat.
Meer over het 4-promille-initiatief op openagrar.de
Alleen met RETERRA-compost zou in het kader van humusverrijking jaarlijks 83.000 ton CO2 kunnen worden opgeslagen. Dat staat in Duitsland gelijk aan de emissie van ruim 2.500 typische vierpersoonshuishoudens.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen