In 2000 zijn tijdens de millenniumtop van de Verenigde Naties de zogeheten Millennium Development Goals (MDG’s) aangenomen. Het ging erom de voorwaarden en levensomstandigheden in ontwikkelingslanden rond 2015 te verbeteren. Hoe dichter de streefdatum van 2015 naderde, des te urgenter werd de vraag wat er na de MDG’s moest gebeuren. Het definitieve antwoord op deze vraag werd gegeven tijdens een VN-top in New York in september 2015. In de loop van een Agenda 2030 werden zeventien doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) gedefinieerd. De SDG's die sinds januari 2016 actief worden nagestreefd, hebben tot doel de kwestie van duurzaamheid als een gezamenlijk project aan te pakken. De nadruk ligt op de gezamenlijke inspanningen van alle 193 staten van die de agenda hebben ondertekend. In principe komt in de SDG’s samen wat tot nu toe in verschillende projecten werd nagestreefd: steun voor ontwikkelingslanden enerzijds en internationale klimaat- en milieubescherming anderzijds.
Een kort overzicht van de MDG’s vindt u het hoofdstuk Duurzaamheidsbeleid
Net als de MDG's zijn ook de SDG's ontworpen voor een periode van 15 jaar. Dit betekent dat tegen 2030 alle vooraf gedefinieerde doelstellingen zoveel mogelijk moeten zijn bereikt. Individuele aspecten van duurzaamheid, zoals het volledig sluiten van materiaalkringlopen en het tot een minimum beperken van lucht-, water- en bodemverontreiniging, zijn al gericht op 2020. Eén ding is duidelijk: met name de geïndustrialiseerde landen hebben nog veel werk te doen. Ook omdat vergeleken met de MDG's, het perspectief en de oriëntatie zijn veranderd. De MDG's waren gericht op hulp aan ontwikkelingslanden. Maar nu zijn bij de SDG's de industrielanden ook aan de beurt en moeten deze hun eigen missie, waarden en strategieën tegen het licht houden. Het valt nog te bezien in hoeverre zij daartoe bereid zijn en hoe de SDG's in de afzonderlijke landen ten uitvoer zullen worden gebracht. Uit een eerste studie van de Bertelsmann Stiftung blijkt dat de geïndustrialiseerde landen sterk verschillen in hun SDG-index. Duitsland staat op de 6e plaats en behoort daarmee tot de grotere topgroep. Er is echter een aanzienlijk potentieel voor verbetering op afzonderlijke gebieden. Onder andere bij het terugdringen van de hoeveelheid afval, dierenwelzijn en de omgang met zoetwaterreserves is er in dit land nog veel te winnen.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen