Smeltende ijskappen en gletsjers en steeds meer regio’s die worden getroffen door droogte of andere milieurampen; de gevolgen van het door de mens veroorzaakte broeikaseffect zijn duidelijk en nemen steeds drastischer vormen aan. Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om de klimaatverandering tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Al jaren geleden werd hiervoor een concrete doelstelling geformuleerd: het terugdringen van de opwarming van de aarde tot maximaal 2°C vergeleken met het pre-industriële tijdperk. Een doel dat alleen kan worden bereikt met extreme gezamenlijke inspanningen van alle landen en dat al veel te lang halfslachtig wordt nagestreefd. De klimaatwereldtop van 2015 waar bijna alle landen ter wereld zich voor het eerst hebben verplicht hun eigen CO2-uitstoot te verminderen, is echter bemoedigend. Er is dus goede hoop dat de mensheid eindelijk de sprong naar het volgende tijdperk – van de duurzaamheid – zal maken. Want alleen duurzame actie op alle niveaus – van energieopwekking tot productontwerp, en van politiek ontwerp tot het consumentengedrag van elke persoon – kan uiteindelijk een einde maken aan de klimaatverandering.
Om de doelstelling van twee graden te bereiken, moet de wereldwijde CO2-uitstoot tegen 2050 zijn teruggebracht tot 2,5 ton per persoon per jaar. Die is momenteel in Duitsland 10,2 ton
De innovatiegolven van de 18e tot de 21e eeuw
Het begrip duurzaamheid is afkomstig uit de bosbouw. Het werd voor het eerst gebruikt in 1713 door Hans Carl von Carlowitz. Het duurzaamheidsprincipe bepaalde dat er niet meer hout mocht worden gekapt dan weer kon groeien. Hoewel het begrip duurzaamheid vandaag de dag veel breder is, is het basisidee hetzelfde gebleven. Het is nog steeds een kwestie van niet meer grondstoffen verbruiken dan opnieuw kunnen worden verbouwd, geregenereerd of opnieuw beschikbaar kunnen worden gesteld. Alleen dat het tegenwoordig niet uitsluitend meer om hout gaat, maar om alle grondstoffen. Recycling en duurzaamheid zijn thematisch nauw met elkaar verbonden. Beide gaan uit van het idee grondstoffen zo te gebruiken dat er enerzijds geen tekort is en anderzijds geen milieuschade. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van het dagelijks leven en heeft impact op alle sociale, politieke en bedrijfsprocessen.
Duurzaam ondernemen is niet alleen een kwestie van efficiencyverbetering voor bedrijven, maar ook van verantwoordelijkheidsbesef. Zonder duurzame maatregelen van de staat en de economie kan er geen sprake zijn van generationele of nationale rechtvaardigheid. Alleen als alle grondstoffen die voor ons beschikbaar zijn, ook in de toekomst voldoende beschikbaar zijn, zullen toekomstige generaties en de huidige ontwikkelingslanden de mogelijkheid hebben om de levensstandaard van de geïndustrialiseerde landen van tegenwoordig te bereiken.
Informatie over duurzaamheid in Duitsland, de EU en de wereld vindt u in het hoofdstuk
Duurzaamheidsbeleid
Er was eens een bos
Mijndirecteur Hans Carl Carlowitz formuleert het principe van duurzaamheid in de bosbouw.
Voorjaar: rapport ‘Grenzen aan de groei’
Een onderzoek in opdracht van de Club van Rome toont voor het eerst wetenschappelijk aan dat menselijke productie- en consumptiepatronen het bestaan van de aarde bedreigen.
Juni 1972: 1e Wereldmilieuconferentie
In Stockholm vindt de eerste wereldmilieuconferentie van de Verenigde Naties (VN) plaats. Het begin van het wereldwijde milieubeleid.
Rapport ‘Our Common Future’
De Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling publiceert een rapport over de gemeenschappelijke toekomst en definieert het concept duurzame ontwikkeling.
Juni Wereldtop van de Verenigde Naties in Rio
De verdragsluitende staten zetten zich in voor duurzame ontwikkeling en nemen raamverdragen aan over klimaatbescherming. Agenda 21 wordt geïntroduceerd met als doel welvaart en levenskwaliteit voor iedereen te creëren.
September Millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling
De Verenigde Naties nemen acht millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDG's) aan om armoede, honger en kindersterfte in ontwikkelingslanden te bestrijden.
Mei De EU formuleert eigen strategie
De Europese Unie neemt haar eerste strategie voor duurzame ontwikkeling aan
Juni 3. Rio-vervolgconferentie
Op voorstel van Colombia en Guatemala besloten 192 staten om mondiale duurzaamheidsdoelstellingen te ontwikkelen.
September Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling
Op de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden zeventien mondiale duurzaamheidsdoelstellingen aangenomen die voor alle staten gelden, de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG's).
December Wereldklimaattop in Parijs
196 staten zijn het eens over een bindende overeenkomst om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De resoluties hebben betrekking op alle gebieden van de samenleving.
Over het algemeen wordt duurzaamheid gelijkgesteld aan ecologie en het behoud van hulpbronnen. Maar per definitie is duurzaamheid veel complexer. Naast ecologie spelen ook sociale en economische aspecten een cruciale rol. Deze driedeling is vooral relevant als het gaat om duurzaamheid van bedrijven. Hier is het niet voldoende om alleen naar de milieuaspecten te kijken. Net zo belangrijk zijn zaken als goede werkomstandigheden en bedrijfszekerheid op lange termijn. De meest gebruikelijke vorm van presentatie van het duurzaamheidssysteem is het zogenaamde driepijlermodel, dat onder meer gebaseerd is op een concept van de enquêtecommissie van de Duitse Bondsdag. Op dit basismodel zijn variaties waarin bijvoorbeeld het gebied van ecologie wordt getoond als inherent aan alle andere gebieden. Alle modelvarianten hebben echter gemeen dat ze het samenspel van verschillende aspecten benadrukken. Duurzaamheid als geheel kan alleen bestaan als alle componenten voldoende aanwezig zijn.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen